CORONA VİRÜSÜ HIZLA YAYILIYOR, ÇİN’DE ÖLÜ SAYISI ARTIYOR…


CORONA VİRÜSÜ HIZLA YAYILIYOR, ÇİN’DE ÖLÜ SAYISI ARTIYOR…

Çin’de hijyen duyarsızlığının yarattığı sorunlar tavan yaptığı için, bu hastalığın daha ciddi boyutlara ulaşmasından endişe ediyorum.

Allah, Çin’de ikamet eden Oğlum ve tüm Türkler başta olmak üzere, Çin’e seyahat eden ve orada yaşayan herkesin yardımcısı olsun.

Türkiye olarak, iş işten geçmeden ivedilikle karantina tedbirleri almamız, direkt ve aktarmalı olarak Çin’den gelen (onlarca havayolu) tüm uçakların yolcularını termal kamera taramasından geçirmemiz şart!

En içten dileklerimle, ölenlerin ailelerine sabır, hastalara şifa diliyor, aşağıdaki haberi ve Pekin Büyükelçiliğimizin konuyla ilgili duyurusunu paylaşıyorum.

Saygı ve sevgilerimle.

Zafer KARADAĞ
www.harclik.net
22 Ocak 2020, Taşkent

***
‘Corona’ alarmı! Çin virüsü hızla yayılıyor, ölü sayısı artıyor… Türkiye harekete geçti

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı alarma geçiren corona virüsüyle ilgili soruların ilk muhatabı doktorlar değil, Google oluyor… Tüm dünya arama-motoru Google üzerinden corona virüsünün belirtilerini (semptom), nasıl yayıldığını ve corona virüsünden korunma yollarını araştırıyor. Uluslararası ajanslar ve dünya basını virüsle ilgili haberleri ‘son dakika’ gelişmesi olarak servis ederken, ölü sayısının ise bugün itibarıyla dokuza yükseldiği açıklandı.

Çin’in orta kesimlerinde bulunan Wuhan kentinde aralık ayında patlak veren salgın, tüm dünyanın diken üstünde oturmasına yol açtı. Virüs henüz Türkiye’de görülmedi, ancak dün ABD’ye ulaştı. Yaklaşık 1.4 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de yeni yıl bu ay sonunda kutlanacak. Dolayısıyla milyonlarca insanın hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatleri düzenlemesi bekleniyor. Bu nedenle can almaya hızla devam eden corona virüsünün tüm dünyaya yayılmasından endişe duyuluyor. Virüs şimdiye kadar Çin dışında ABD, Tayland ve Güney Kore’ye yayıldı. Yetkililerin, “2019-nCoV” olarak anılan virüsün insandan insana geçtiğini resmen açıkladı.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?
Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merekezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ?
Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı corona virüsleri olduğu biliniyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?
Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ
Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor. Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.

TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ
Çin’de ortaya çıkan ‘corona’ virüsünden Türkiye’nin etkilenmemesi için İstanbul Havalimanı’ndaki Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Yetkililer, Çin’den İstanbul’a uçuşu olan hava yolu şirketlerini gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı. Öte yandan, THY’nin Çin’den İstanbul’a yaptığı seferlerde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı öğrenildi. Çin’den İstanbul’a THY’nin yanı sıra Çin Güney Havayolları (China Southern Airlines) ile Sichuan Airlines tarifeli sefer gerçekleştiriyor.

* * *
Bu yazımı yayınladıktan sonraki gelişmeleri de aşağıya ekliyorum.
* * *
(2)

MAALESEF ÇİN’DEN KÖTÜ HABERLER GELMEYE DEVAM EDİYOR

Ölümcül Corona virüsünün neden olduğu salgın nedeniyle ölenlerin sayısı 17’ye yükseldi. Virüsten etkilenen ve zatürre olarak hayatını kaybeden hastaların ilki 9 Ocak’ta kayda geçmişti. Sayının iki haftada 17’ye ulaşması dünya çapında endişeye neden oldu.

Salgının merkezi olan 11 milyon nüfuslu Wuhan kenti komple karantinaya alındı, kente tüm giriş ve çıkışlar yasaklandı ve toplu taşıma tamamen durdu. Aşağıdaki İngilizce haberi okuyunca Şanghay’da yaşayan oğlum Fatih’e sordum, O da teyit etti.

(Wuhan to suspend bus and subway in the city, close outbound channels at train stations and airports from 10 am Thursday amid escalating epidemic of coronavirus. All public transport in Wuhan -local buses, long-distanced buses, subway, ferry -temporarily closed starting 10am #China time Thu (9pm ET Wed), state media reports. All flights, trains set to depart Wuhan also temporarily canceled to curb #WuhanCoronavirus, local government says.)

Virüsün nasıl yayıldığı ise henüz bilinmiyor. Fakat China Science Bulletin (Çin Bilim Bülteni) gazetesinde yayınlanan bir makalede, virüsün yarasalarda bulunabileceği ve yarasa çorbasının Wuhan’da çok fazla tüketilmesi nedeniyle de virüsün insanlara geçmiş olabileceği ifade edildi. Çinli bilim insanları, zatürre benzeri virüsün araştırmacılar tarafından yeterince ciddiye alınmadığını düşünüyor.

25 Ocak’ta kutlanacak Çin yeni yılı nedeniyle milyonlarca insanın hem yurt içinde hem yurt dışında seyahat etmesi bekleniyor. Bu nedenle de dünyada büyük bir panik hâkim… Çin’deki 22 ayrı bölgede toplam 552 vaka tespit edildi. Fakat gerçek sayının bu rakamın çok daha üstünde olduğunda düşünülüyor.

(Zafer KARADAĞ, 23 Ocak 2020)

Yarasa çorbasını Çinliler çok sevdiği ve bolca tükettiği için bu virüsün kaynağı olma ihtimali bence de sıfıra yakın.

16 yıl boyunca bana da en az 30 kere ikram etmek istediler ama asla tadına bile bakmadım.

Öte yandan, Ankara’nın bu vahim durumu hafife alması ve de hele Bakanın “sorun yok” diye açıklama yapması inanılır gibi değil!

Kene sorunu sırasında “Vatandaşlar tedbir amacıyla paçalarını çorabın içine soksunlar” diye açıklama yapan Bakan aklıma geliyor.

İnşallah bu Bakan da; “bakın ben içiyorum ama hasta olmuyorum” diye, bir kase yarasa çorbasının başında poz vermez.

* * *

(3)
MÜJDELER OLSUN!

Günün en güzel haberi şimdi geldi.

Çinli bilim adamlarının Corona virüsü üzerinde 12 Aralık’tan beri 7/24 aralıksız yürütmekte oldukları hummalı çalışmalar ilk meyvesini verdi.

Bugün yapılan açıklamaya göre, Corona virüsünü ayrıştırmayı başarmışlar ve hemen gerekli aşıyı hazırlama aşamasına geçmişler.

Çok kısa sürede bu aşının üretimine başlayacak olmaları, salgının daha fazla yayılmadan önlenmesini sağlayacağı için, halen uygulanmakta olan karantina ve diğer olağanüstü tedbirlere gerek kalmayacak demektir.

Bu arada, şu an Wuhan’daki hemşehrimden aldığım ilave bilgiye göre, insanlar bu aşı haberinden sonra balkonlara çıkıp marşlar söylemeye başlamışlar, o videoyu da ekleyeceğim.

Ancak daha önemlisi, Wuhan’daki bir komutanın verdiği bilgiye göre, bu salgının temelinde yıllardır yedikleri yarasa veya diğer hayvanların olması mümkün değil, bu Çin’e yapılan bir biyolojik saldırı ve salgını önledikten sonra bu saldırıyı yapanlara gereken cevap mutlak verilecekmiş.

Haberin yüzde 100 doğru olması umuduyla, gözümüz aydın diyor ve ilgili videoları paylaşıyorum.

İnşallah dedikleri gibi bu salgını ve ölümleri tez zamanda durdurabilirler.

Selam ve sevgilerimle.

Zafer KARADAĞ
27 Ocak 2020, Taşkent

* * *
(4)
MÜJDELİ BİR HABER DAHA

Merhaba,

Bildiğiniz gibi, Corona virüsü salgınının hızla yayıldığına dikkat çekmek ve asılsız ya da çarpıtılmış haberlerle internette yapılan sorumsuz paylaşımlar nedeniyle ortaya çıkan bilgi kirliliğinden etkilenmenize naçizane engel olabilmek için, edindiğim bilgileri sizinle paylaşmaya çalıştım.

Amacım hergün artan ölü ve virüs kapmış hasta sayısını yazarak morallerinizi bozmak olmadığı için, zaten tüm basında yayınlanmaya başlayan o sayılara artık yer vermiyorum.

Sadece şunu ifade edeyim, maalesef ölü sayısı artmaya devam edecek ancak yürürlükteki tedbirler ve insanların daha dikkatli olmaları sayesinde iki hafta sonra artış hızında düşüş başlayacak.

Ancak bugün sizinle şu güzel haberleri paylaşmak istiyorum…

Bildiğiniz gibi Çinli bilim insanları geçen hafta virüsü ayrıştırmayı başarmışlardı, şimdi elimde iki harika haber daha var.

İlk güzel haber Şanghay’dan geldi. Bu salgın felaketi nedeniyle kurulan Yeni Corona Virüsü Mrnas (aşısı) Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Li Hangwen, aşıyı da bulduklarını ve bir aya kadar seri üretime geçmeyi planladıklarını müjdeledi.

Sağlıklı insanların bu melun hastalıktan korunmasını sağlayacağı için bu aşıya çok ihtiyacımız vardı, dolayısıyla haberi duyunca bayram sevinci yaşadım.

Fakat bildiğiniz gibi hiçbir aşı hastalığı ilerleyen insanlara fayda sağlamıyor, onlar için de ilaç üretilmesi şart.

İşte şimdi de Shenzhen’deki Hongkong Üniversitesi bu lanet virüse karşı bir ilaç geliştirdiklerini ve kobay hayvanlar üzerinde yapılan ilk uygulamaların olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı.

Burundan spreyleme yoluyla insan vücuduna zerkedilecek olan bu ilaç sayesinde, nefes alma sırasında burundan girerek akciğerlere kadar hasar vere vere ilerleyen bu virüsün, tamamen yok edileceği iddia ediliyor.

Tüm testlerin tamamlanmasını müteakip 40 gün içinde seri üretimine geçilmesi planlanan bu ilacın, “salgının köküne kibrit suyu ekmesini” can-ı gönülden diliyorum.

Yüce Allah bu salgında ölenlerin taksiratlarını affetsin, hastalara acil şifalar ihsan eylesin, sağlıklı insanları da virüsten korusun inşallah.

Selam ve sevgilerimle.

Zafer KARADAĞ
www.harclik.net
31 Ocak 2020, Taşkent

* * *
(5)
ÇİN SALGIN NEDENİYLE TÜRKLERİ UYARDI: “SOKAĞA ÇIKMAYIN”

Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği, Çin’de ortaya çıkan Corona virüsü konusunda Çin Ulusal Göç İdaresi’nin ve Pekin Belediyesi’nin yabancı uyruklu vatandaşlara yönelik duyurusunu aktardı. Büyükelçilik açıklamasında “Şehir sakinlerinin evlerinde kalmalarını ve zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamalarını telkin etmektedir” denildi.

Pekin Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamalar şu şekilde:
* Çin Halk Cumhuriyeti’nin Pekin Belediyesi Dış İlişkiler Birimi’nden alınan Pekin’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlara yönelik duyuruda, Pekin Belediyesi’nin koronavirüsle mücadele kapsamında, şehir genelinde “en yüksek derecede kamu sağlığı riski”(“highest level of public health emergency”)ilan ettiği bildirilmektedir.

* Belediye, şehir sakinlerinin evlerinde kalmalarını; Belediyenin internet sitesini (www.beijing.gov.cn), “Weibo” ile Belediye Sağlık Ofisi’nin “WeChat” hesaplarını düzenli olarak takip etmelerini ve zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamalarını telkin etmektedir.

* Duyuruda devamla, şehir sakinlerinin kalabalık yerlerden kaçınmaları; sokağa çıktıkları takdirde tıbbi maske takmaları ve ateş, öksürük ve halsizlik belirtisi göstermeleri halinde vakit kaybetmeden sağlık kontrolü yaptırmaları gerektiği bildirilmektedir.

* Duyuruda ayrıca, koronavirüsün yoğun olarak yayıldığı yerlere seyahat gerçekleştiren ya da o bölgelerden gelen kişilerle temas eden şehir sakinlerinin vakit kaybetmeden yerel makamlarla irtibata geçmeleri gerektiği belirtilmektedir.

* Şehir genelinde şüpheli koronavirüs vakaları için belirlenen 101 kliniğin ve 20 hastanenin listesi bildirilmekte ve24 saat hizmet veren acil durum hatlarınında (Pekin için 12345) sekiz dilde (İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, İspanyolca, Japonca, Korece ve Arapça)hizmet verdiği duyurulmaktadır.

ÇİN ULUSAL GÖÇ İDARESİ’NİN AÇIKLAMASI
Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Göç İdaresi, yeni koronavirüs salgınıyla mücadele bağlamındaki mevcut göç ve giriş-çıkış düzenlemeleri hakkında bir açıklama yapmıştır. Açıklamada yer alan kayda değer hususlar aşağıda özetlenmiştir.
* Wuhan limanlarından çıkış haricindeki bütün liman vize birimleri faaliyetlerini sürdürmektedir. Yabancılara yönelik vizeden muaf transit geçiş politikaları halen yürürlüktedir. Çin’in bütün kara, deniz ve hava limanları faaliyettedir. Yabancıların geçerli uluslararası seyahat belgeleriyle giriş ve çıkışlarına engel bulunmamaktadır.

* Sınır aşan hareketlerin azaltılması salgının önlenmesine ve kontrol altında tutulmasına yardımcı olacaktır. Dolayısıyla yabancıların makul çerçevede Çin’e seyahat planı yapmaları, Çin’de ikamet edenlerin ise Çin’de kalmayı sürdürmeleri yararlı olacaktır.

* Bazı ülkelerin yürürlüğe koyduğu giriş sınırlamaları sebebiyle, maliyet ve zaman bakımından kayıp yaşanmaması için, Çin’den ayrılacak yabancıların varış ülkelerindeki giriş kurallarını önceden öğrenmeleri gerekmektedir.

* Çin’den giriş sınırlaması bulunmayan ülkelere seyahat edeceklerin, işlemlerin uzun sürebileceğini dikkate alarak, çıkış yapacakları limana erken varmaları önem arzetmektedir.

* Ateş, öksürük, nefes almada zorlanma gibi akut solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösteren yabancıların uluslararası seyahatten kaçınmaları ve en yakın hastanede tedavi görmeye başlamaları gerekmektedir. Bu durumdaki yabancıların, salgın kontrol tedbirlerine destek olmak adına, son faaliyetleri ve yakın temas ettikleri kişiler hakkındaki bilgileri ilgili yetkililerle paylaşmaları beklenmektedir.

* Çin’de ikamet etmekte olan yabancıların oturum izni çıkarma/uzatma gibi işlemlerinin eksiksiz yerine getirilmesini teminen Çin’deki bütün giriş-çıkış idareleri faaliyette olacaktır. Giriş-çıkış işlemleri sırasında kalabalık oluşmamasını teminen randevu sistemiyle çalışılacaktır. Üniversite, firma gibi yüksek sayıda yabancı barındıran kurumlar için giriş-çıkış idareleri ilave hizmet sunabilecektir.

* Salgın önleme tedbirleri nedeniyle Çin’den çıkışlarını belirlenen sürede gerçekleştiremeyen veya oturum izinlerini vaktinde uzatamayan yabancılara ceza indirimi veya muafiyeti uygulanması öngörülmektedir.

* Çin’de bulunan yabancıların salgının yayılmasını önlemek adına kalabalık ortamlardan uzak durmaları, bulundukları muhitlerdeki halk ve yetkililerle salgınla mücadele kapsamında işbirliği içerisinde hareket etmeleri, bulundukları muhitlerdeki müesseselerin koruyucu tedbir almalarını talep etmeleri tavsiye edilmektedir.

* Anakara Çin vatandaşları da Wuhan’daki çıkış limanları hariç olmak üzere, geçerli uluslararası seyahat belgeleriyle bütün kara, deniz ve hava limanlarını kullanarak Çin’e giriş veya Çin’den çıkış yapabilmektedirler. Yukarıda yabancılar için tavsiye olunan hususlar, Anakara Çin vatandaşları için de geçerlidir. Mevcut bilgilere göre, Anakara Çin’den seyahat edeceklere giriş kısıtlaması uygulayan ülkeler arasında Güney Kore, Kuzey Kore, Kazakistan, Malezya, Filipinler, Avustralya, Katar, Japonya, Vietnam, Hindistan, Birleşik Krallık, Endonezya, Fransa, Myanmar, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Sri Lanka bulunmaktadır.

* Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Makau Özel İdari Bölgesi ve Tayvan, Çin anakarasından gelenlere seyahat kısıtlaması uygulamaktadır. Bahsekonu bölgelere giriş izni bulunan ancak koronavirüs salgını nedeniyle giriş yapamayan yolcuların, salgın dolayısıyla uygulanan seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasından itibaren, geçerli olan giriş vizeleri ücretsiz olarak uzatılabilecektir.

* Anakara Çin’den acil çıkış yapması gereken kişilerin seyahat planlamaları için ilgili diplomatik misyonlarla, havayolu şirketleriyle ve varış ülkelerindeki davet eden kurum ve kişilerle temas etmeleri tavsiye edilmektedir.

* Çin vatandaşlarının acil durumlar haricinde seyahat belgesi başvurularını ertelemeleri tavsiye edilmektedir. Hubei Eyaleti Giriş-Çıkış İdaresi Çin vatandaşlarının seyahat belgesi başvurularını geçici olarak askıya almıştır. Normal şartlarda, Çin Yeni Yılı tatili sonrasında Hubei Eyaleti dışındaki başvuru merkezlerinin faaliyetlerine başlamaları öngörülmektedir. Merkezlerde kalabalığın önlenmesi için internet üzerinden randevu sistemi mevcuttur. Acil olarak seyahat belgesi başvurusunda bulunmak isteyenler (Hubei Eyaleti’nde bulunanlar dahil olmak üzere) kendi bölgelerindeki giriş-çıkış idaresiyle temas edebilirler.

* Uluslararası yolcular, ancak Çin makamlarından temin ettikleri giriş-çıkış izinleri vasıtasıyla Wuhan Tianhe Uluslararası Havalimanı ve Hankou Feribot Terminali’nden seyahat edebilirler.

* Koronavirüsle mücadele kapsamında, bazı sınır geçişlerinde otomatik yolcu geçiş kapıları geçici olarak durdurulmuş bulunmaktadır. Bu durumda, yolcuların normal prosedürleri takip ederek sınır görevlilerinin kontrolündeki geçişleri kullanmaları gerekmektedir. Sınır görevlileri, geçişlerde diğer kurumlarla işbirliği içinde ilave önlemler alabilmektedirler. Yolcuların görevlilerle işbirliği içinde ilave önlemlere riayet etmeleri beklenmektedir.

* Nefes almada güçlük ve öksürük gibi belirtilerle solunum yolları enfeksiyonu yaşayan yolcuların vakit kaybetmeden yolculuklarını ertelemeleri, kalabalık yerlerden uzak durmaları ve en yakın sağlık kliniğinden sağlık yardımı almaları gerekmektedir. (31 Ocak 2020)

ZaferKaradag hakkında

www.harclik.net www.karya.biz www.gen-turk.com Email: zaferkaradag@gmail.com Cep / Whatsapp: +86-131-2753 7434 Skype / Wechat: zaferkaradag
Bu yazı Yazılarım kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.