TÜRKİYE – ÇİN ARASINDAKİ DIŞ TİCARET AÇIĞI KAPANIR MI?

TÜRKİYE – ÇİN ARASINDAKİ DIŞ TİCARET AÇIĞI KAPANIR MI?

Sevgili dostum Müjdat Güler’in “TÜRKİYE ÇİN ARASINDAKİ DIŞ TİCARET AÇIĞI KAPANIR MI?” sorusuna verdiğim cevabın ilginizi çekeceğini düşünerek sizinle de paylaşmak istedim.

***
Önce şunu ifade etmeliyim; benim gibi 1985 yılından beri Türkiye’nin ihracatını artırmayı hayatının merkezine koymuş, idealist bir ihracatçı, sadece Çin değil, Dünyadaki 198 ülke ile yapılan dış ticarette ihracatımızın ithalattan fazla olmasını arzu eder.

Ancak %90 dış ticaret açığı verdiğimiz Çin’den yapılan ithalatın büyük çoğunluğunu, diğer ülkelere yaptığımız ihracatın omurgası diyebileceğimiz ara mamüller oluşturuyor.

Eğer son 30 yılda Çin’in yarattığı ekonomik büyüme mucizesi olmasaydı, biz o ara mamülleri Amerika ve Avrupa’daki gelişmiş ülkelerden almaya devam edecek ve bunun için de yaklaşık %25 daha fazla para ödeyecektik.

Dünyanın fabrikası kimliğine bürünen Çin sayesinde, pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de enflasyonla mücadelede başarı sağlanmıştır.

Benzer şekilde, enerji ithalatımız nedeniyle %80 dış ticaret açığı verdiğimiz Rusya ile de sadece ihracatı artırarak bu açığı kapatmanın çok zor olduğu gerçeğini kabul ederek alternatif çözümler üretmeliyiz.

Tabii ki ihraç ürünlerimizin hem çeşitlerini, hem miktarlarını, hem de kg başına değerini artırmak değişmez önceliğimiz olmalıdır.

Ancak bazı engellemelerin ivedilikle kaldırılması için Ankara’nın Pekin’e baskı yapması gerekiyor.

Örneğin onlarca ülkeden yüzlerce çeşit taze meyve ve sebze ithal etmekte olan Çin’e Türkiye’nin sadece kiraz (hem de 16 gün soğukhava deposunda bekletmek gibi ağır bir koşulla!) ihraç etmesine izin verilmesi kesinlikle kabul edilemez!

Mısır ve avuç içi kadar Güney Kıbrıs bile Çin’e narenciye ihraç ederken, bize yasak konulması haksızlığın dik alasıdır!

Öte yandan, hizmet sektörümüz için muhteşem fırsatlar sunmaya devam eden Çin pazarında, 970 milyon Çinlinin etkin internet kullanımı sayesinde neredeyse sıfır nakit para taşıyarak tüm ihtiyaçlarını cep telefonundan satın almaya başladığı göz önüne alındığında, Türk yazılım şirketleri ve start-up’lar için adeta bir derya olduğu ortaya çıkacaktır.

Bu açığın azalması için turizmin ve özellikle sağlık turizminin önemli bir argüman olduğu da aşikardır.

Sadece estetik cerrahi ve diş tedavisi için yurtdışına giderek milyarlarca Dolar harcayan Çinlilere, içinde balonlu Kapadokya, yamaç paraşütlü Fethiye, Pamukkale, Bodrum, Marmaris, Truva, Bergama, Kuşadası, Kapalı Çarşı, Kız Kulesi, Boğaz Turu, Topkapı, Safranbolu, Ankara Medeniyetler Müzesi, Anıtkabir, TBMM turu vb. hediyeler bulunan sağlık turizmi paketlerini satmak zor değil, sadece vizyon gerekiyor.

Yurt dışında en çok emlak yatırımı yapanlar da Çinliler, özellikle Amerika, Kanada ve Avustralya’yı ihya ettiler.

Son zamanlarda Avrupa ve Dubai’de gayrimenkul alan Çinlileri Türkiye’ye de çekmek ve özellikle otelcilik alanında yatırımlarını artırmak, böylece daha fazla Çinli turistin gelmesine bir gerekçe daha sunmak mümkün ama yıllardır ben söylüyorum, Mujdat Guler dinliyor. :)

Avrupa Gümrük Birliği üyesi olan Türkiye’de üretim yapınca AB ülkelerine hem vergisiz ihracat, hem de TIR’la bile bir kaç gün içinde teslimat gibi, Çin ile mukayese dahi edilemeyecek avantajlar sunduğumuzu adam gibi anlatacak tanıtımlar yapılsa, sadece dış ticaret açığımızı değil, istihdam açığımızı da azaltabiliriz.

14 yıldır Çin’de yaşayıp, ihracatımızı artırmaya çalıştığım için, benim daha söyleyecek çooook sözüm var ama sakalım olmadığından yine dinlenmeyeceğini bildiğim için, son olarak 3 şey daha yazıp nokta koyacağım.

1- Yedi yıldır kurulması için çaba sarfettiğimiz Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir an önce kurulması şarttır.

2- Sayın Kürşad Tüzmen’in bakanlığı döneminde başlattığım ve sayın Zafer Çağlayan tarafından bakanlık onayı ve uygulanması talimatıyla TİM’e gönderilen, şahsıma ait Türk Ticaret ve Lojistik Merkezi (daha sonra benzer isimle başka ülkelerde uygulamaya konulan proje benim gözümde emlakçılıktan başka bir şey değildir!) projesi, Türkiye’nin Çin’e ihracatına çok ciddi katkı sağlayacak bir projedir ve derhal hayata geçirilmelidir.

3- Yine ihracatımıza önemli katkılarda bulunacağına inandığım ancak 5 yıl önce müracaat ettiğim Ekonomi Bakanlığı’nın raflarında tozlanmakta olan Gen-Türk Türk İhraç Ürünleri Fuarı (www.Gen-Turk.com)’nın ilki bu yıl sonuna kalmadan açılmalıdır!

Umarım verdiğim bilgiler ve naçizane öneriler, BU DEFA OLSUN kulak arkası edilmez.

Selam ve sevgilerimle.

Zafer KARADAĞ
www.harclik.net
25 Temmuz 2018, Taşkent

ZaferKaradag hakkında

www.harclik.net www.karya.biz www.gen-turk.com Email: zaferkaradag@gmail.com Cep / Whatsapp: +86-131-2753 7434 Skype / Wechat: zaferkaradag
Bu yazı Yazılarım kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.