BU BAYRAMIN KURBANLIKLARINI CORONA SEÇİYOR, AMAN DİKKAT!


BU BAYRAMIN KURBANLIKLARINI CORONA SEÇİYOR, AMAN DİKKAT!

Mübarek Kurban Bayramınızı içtenlikle kutluyor, Coronasız nice bayramlara sağlık, huzur ve bereket içinde hep birlikte kavuşmamızı diliyorum.

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz, Muğla’mızın çok sevilen ve sayılan Belediye Başkanlarından Orhan Çakır Ağabeyimi de rahmetle anıyorum.

Koyu bir Demokrat Partili, Adalet Partili ve DYP’li olan rahmetli Babacığım bile, Belediye seçimlerindeki oyunu; CHP’nin adayı olmasına rağmen, dürüstlüğünden, çalışkanlığından ve Muğla sevgisinden emin olduğu ve “kendi evladımız” dediği Orhan Çakır’a verir, çevresindeki arkadaşlarını da teşvik ederdi.

İnşallah Cennette buluşmuşlardır, nur içinde yatsınlar.

Orhan Abimi son ziyaret ettiğimde yanımda, Yunanistan’dan mal almaya gelen dostlarım ve müşterilerim Stavros ve Lazaros kardeşler vardı.

İlk kez bir Türk Belediye Başkanı ile tanışan misafirlerim, kendilerini “hoş geldiniz Yunanlı kardeşlerim” diyerek, sımsıcak karşılayan rahmetli Orhan Abi’yi ve ikram ettiği Türk kahvesini hiç unutmadılar.

Bunu bildiğim için sevgili Stavros’u arayıp haber verdiğimde, çok üzüldü ve tanışma anı için bir kez daha “unutulmaz bir anı” dedi.

Sevgili Dostlar, bayram vesilesiyle naçizane bir uyarı ve bilgi paylaşımı da yapmak istiyorum.

Atalarımızın dediği gibi herşeyin başı sağlık, lütfen bayramda ve sonrasında Coronayla mücadele kapsamındaki olmazsa olmaz üçlü; “maske-mesafe-hijyen” tedbirlerini asla gevşetmeyin ve çevrenizdekilerin de hafife almasına izin vermeyin.

Normalleşmeyi hepimiz arzu ediyoruz ancak tedbirlerin erken gevşetilmesi halinde önümüze konulacak faturanın ne kadar ağır olacağını da öngörmemiz gerekiyor.

Bulunduğum coğrafyada yani Atayurdumuz Orta Asya’da bu hatanın bedeli çok ağır ödenmeye başladı.

Örneğin, 34 milyonluk Özbekistan ilk 78 günlük Corona mücadelesini başarıyla verince normalleşmeye geçti. Ancak 1 Haziran’dan bugüne kadar geçen 60 günde, yani hem de ilk süreçten yüzde 24 daha kısa bir sürede yeni vaka sayısı yüzde 550, ölümle sonuçlanan vakalar ise yüzde 815 arttı.

Komşu ülkelerden Kırgızistan ve Kazakistan’daki durumlar ise daha vahim, sağlık sistemleri çöktü, ekte göreceğiniz tablolar kötü gidişat hakkında fikir verecektir.

DSÖ tarafından mücadelede en başarılı ülkeler arasında gösterilen Çin, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerin yanısıra, pandemiyi atlattığını sanan İspanya ve Belçika gibi Avrupa ülkeleri ile komşumuz İran’dan, Coronanın ikinci dalgası başlamış gibi pandemi verileri yağmaya başladı.

Bu yüzden, Türkiye’de mübarek Kurban bayramının burnumuzdan gelmemesi için, gerekli tedbirlerin azami düzeyde sürdürülmesi şart.

Özellikle yarından itibaren yağmur gibi yağmaya başlayacak olan turistlerin içinde, tatil değil tedavi amacıyla gelecek olan ve uçağa binebilmek için ateş düşürücü ilaçlarla ya da parayla elde ettiği negatif test sonuçlarıyla hastalığını saklayan çaresiz yolcuların da olacağını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok, onlarla temas edecek Vatandaşlarımız için ciddi bir risk söz konusu olacaktır.

Bu konuyla ilgili iki örnek vereyim; Haziran ayında Kazakistan’dan Antalya’ya gelen ilk charter uçağındaki turistlerden 12’sinin Corona hastası oldukları tespit edilmişti.

Ayrıca Kazakistan’da Coronaya yakalanan iki Türk arkadaştan biri olan Eyüp, dediğim yöntemlerle kapağı Türkiye’ye attığı ve uçaktan iner inmez soluğu hastanede aldığı için kurtuldu ama 42 yaşındaki Kemal ise, maalesef gencecik yaşta ve gurbette hayatını kaybetti.

Tabii ki amacım mübarek bayram gününde kimseyi üzmek değil, sadece testimiz kırılmadan uyarmaya çalışıyorum.

Gerçi Ocak ayından, yani Türkiye’nin Çin’de yaşanan Corona felaketini “çekirdek çitleyerek seyrettiği” günlerden başlayarak kaleme aldığım ve 1999’dan beri yayınlamakta olduğum kendi HARÇLIK sitemde (www.harclik.net) ve facebook, twitter, linkedin ve instagram hesaplarımda paylaştığım onlarca uyarı yazısını belki “kendim yazdım, kendim okudum” ama olsun, her biri dostane birer uyarıydı.

Sağlıklı, huzurlu ve Coronadan ırak nice bayramlar diliyorum, inşallah Türkiye’min vaka ve vefat sayıları artmaz ve hiç birimiz Coronanın seçtiği kurbanlıklar arasına girmeyiz.

Özbekistan’dan selam ve sevgiler.

Zafer KARADAĞ
www.harclik.net
31 Temmuz 2020, Taşkent

ZaferKaradag hakkında

www.harclik.net www.karya.biz www.gen-turk.com Email: zaferkaradag@gmail.com Cep / Whatsapp: +86-131-2753 7434 Skype / Wechat: zaferkaradag
Bu yazı Yazılarım kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.