CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN YARINKİ ÇİN SEYAHATİ, HEM TURİZM SEKTÖRÜMÜZÜN HEM DE İHRACATÇILARIMIZIN ÖNÜNE ÖRÜLEN O GÖRÜNMEZ DUVARI AŞMAK İÇİN, TARİHİ BİR FIRSATTIR

Sisters over FlowersCUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN YARINKİ ÇİN SEYAHATİ, HEM TURİZM SEKTÖRÜMÜZÜN HEM DE İHRACATÇILARIMIZIN ÖNÜNE ÖRÜLEN O GÖRÜNMEZ DUVARI AŞMAK İÇİN, TARİHİ BİR FIRSATTIR!

Turist demek, misafir demektir, güleryüz ister, güvenlik ister. Bunların karşılığını da dövizle öder ve ülkesine memnun dönerse daha fazla turist gönderir.

Eğer siz onları, sırf gözleri çekik diye sopayla kovalarsanız, tabii ki onlar da sizi misafirperver ülkeler listesine almazlar, aşağıdaki haberde olduğu gibi…

Yazık oldu, son aylarda milyonlarca Çinlinin sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda yere göğe sığdıramadığı “hayalleri süsleyen ülke, Türkiye”, artık can güvenliği olmayan, riskli bir ülke olarak görülmeye başladı ve doğal olarak hedef destinasyonlar listesinden de çıkarıldı.

Oysa, Dünya turizminde en çok para harcayan turistler listesinin başında yer alan Çinliler, nihayet Türkiye’nin güzelliğini ve Türk insanının misafirperverliğini keşfetmişti.

11 yıl önce bu ülkeye yerleştiğimde, yılda sadece 5.000 civarında Çinli turist Ülkemizi ziyaret ederken, geçen yıl ilk kez 200.000 eşiği aşılmıştı.

Ve bu yılın başında mucize gibi bir olay gerçekleşti ve Çin’in ikinci büyük medya kuruluşu olan SMG Shanghai Media Group tarafından, ülkenin ünlü sanatçıları ile birlikte Türkiye’nin popüler turistik bölgelerinde çekilen ve Dragon TV’de yayımlanan “Sisters over Flowers” adlı TV dizisi (www.youtube.com/watch?v=6KrCDZ8P88s) 660 milyon Çinli tarafından izlenince, Türkiye adına muhteşem bir tanıtım atağı da gerçekleşmiş oldu.

Son aylarda yağmur gibi yağmaya başlayan vize taleplerine bakınca, bu yıl en az 400.000 Çinli turistin Ülkemizi ziyaret edeceğini, bir kaç yıl sonraki hedefimizin ise en az bir milyon çekik gözlü misafir olacağını, rahatlıkla dile getirmeye başlamıştık.

Ancak, geçtiğimiz haftalarda akıl tutulmasına yol açan bazı nahoş olaylar meydana geldi ve güzel Ülkemizin sözde cengaverleri, Türkiye’de misafir bulunan Çinli turistlere ve Çin lokantalarına saldırarak Uygur kardeşlerimize özgürlük bahşetmeye kalktılar! Oysa bu saldırılar hem Türkiye’ye, hem de Çin’de yaşayan Uygurlara zarar verdi.

Şimdi o saldırganlara sormak lazım; “acaba 1,3 milyar Çinli de aynı şeyi Çin’de yaşayan binlerce Türk’e ve 20 milyon Uygur’a yapsa, ne olur? eğer amaçları gerçekten Uygurları yok etmek olsa, sizin gibi sopalarla mı kovalarlar, yoksa çok daha kolay ve kansız bir şekilde, 1,3 milyar Çinlinin tükürük denizinde boğmakla mı yetinirler?”

Uyanın artık uyanın! Perde arkasındaki Türkiye düşmanlarının gazına geldiniz ve güzel Ülkemizin güvenirliğine ve de geleneksel Türk misafirperverliği algısına ciddi zarar verdiniz. Ayrıca, siz onların vatandaşlarına saldırdınız diye, Çinliler Uygurlara teşekkür plaketi de vermeyecek, dolayısıyla Uygurlar da homurdanıyor, yani onlara da yaranamadınız!

Asıl gerçek şudur; Türkiye ile Çin arasındaki dostluk ve işbirliği gelişirse, bundan hem biz, hem de Uygurlar fayda görürüz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti her zaman, Uygurlara sahip çıkmış ve onların Çin ile Türkiye arasında bir köprü görevi görmesini istemiştir ve bir köprüyü güçlü kılmak, her iki yakanın da ortak menfaatinedir.

(Not: Türkiye’de yaşanan son Uygur olayları için kaleme aldığım ve 5 Temmuz 2015’te yayımladığım makaleme şu linkten ulaşabilirsiniz: www.facebook.com/photo.php?fbid=10153018690902717&set=a.10150289893867717.336217.692452716&type=1&theater)

Sonuç olarak, pervasızca yapılan bu saldırılardan en büyük zararı Türk turizmi görmüştür, zorlukla elde ettiğimiz o Çin rüzgarını tekrar yakalayabilmek için çok çalışmamız gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın çıkacağı Çin seyahati, iki ülke ilişkilerinde meydana gelen bu hasarın tamiri için önemli bir fırsattır.

Umarım ve içtenlikle dilerim ki, Perşembe günü Pekin’de her iki ülkenin Devlet Başkanlarının yapacakları karşılıklı açıklamalar sayesinde, o rüzgarı bir daha yakalayabilir ve hem turizm sektörümüzün hem de ihracatçılarımızın önüne örülen o görünmez duvarı aşabiliriz.

Selam ve sevgilerimle.

Zafer KARADAĞ
www.harclik.net
27 Temmuz 2015, Şanghay

* * * * *

ÇİNLİ TURİSTLER 264 MİLYAR DOLARI HANGİ DESTİNASYONLARDA HARCAYACAK?

Hotels.com tarafından gerçekleştirilen ve Çinli turistlerin değişen tatil trendlerini ve bunun global seyahat endüstrisine etkilerini ölçmeyi amaçlayan Chinese International Travel Monitor araştırması sonuçlarına göre, 2014’te yurt dışına çıkan Çinli turistlerin sayısı %20 artarak 107 milyon kişiye ulaştı. Artışın büyük kısmını, milenyum kuşağı ve varlıklı turistler oluşturdu. Çinlilerin önümüzdeki 1 yıl içinde en çok gitmek istedikleri ülkeler ise sırasıyla Avustralya, Japonya ve Hong Kong oldu. Geçtiğimiz yıl Çinlilerin en çok ziyaret ettiği ülke olan ABD, listede 6’ıncı sırada yer aldı.

Bu rakamın önümüzdeki 4 yıl içerisinde 174 milyona ulaşması ve 164 milyar dolar olan Çinli turistlerin yıllık yurt dışı harcamasının, 264 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Hotels.com’un 3 bin Çinli turist ve dünya çapında 1.500 otelci ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Çinli turistler arasında genç turistlerin sayısı her geçen gün artıyor ve turistler, artık daha açık fikirli ve teknoloji meraklısı.

EN POPÜLER DESTİNASYONLAR
Araştırmaya göre, Çinli turistlerin önümüzdeki yıl ziyaret etmek istedikleri destinasyonlar arasında, Avustralya, Japonya ve Fransa ilk sıralarda yer alırken, 2014 yılında Çinli turistler tarafından en çok ziyaret edilen ülke olan ABD, listed 6’ıncı sırada yer aldı. Çinli turistlerin en çok ziyaret etmek istedikleri ülkeler şu şekilde:
1.Avustralya
2.Japonya
3.Fransa
4.Hong Kong
5.Güney Kore
6.ABD
7.Maldivler
8.Almanya
9.Tayland
10.Tayvan

EN ÇOK GÖRMEK İSTEDİKLERİ YERLER
Çinli turistlerin en çok ziyaret etmek istedikleri kent simgeleri arasında ise, Mısır’daki Giza Piramitleri, Japonya’daki Fuji Dağı ve Fransa’da bulunan Eyfel Kulesi ilk sıralarda yer aldı. Çinlilerin en çok ziyaret etmek istedikleri kent şimgeleri şunlar oldu:
1.Giza Piramitleri-Mısır
2.Fuji Dağı-Japonya
3.Eyfel Kulesi-Fransa
4.Versay Sarayı-Fransa
5.Venedik-İtalya
6.Büyük Kanyon-ABD
7.Everest/Himalayalar
8.Niagara Şelalesi-Kanada
9.Acropolis-Yunanistan
10.Sidney Opera Binası-Avustralya

EN MİSAFİRPERVER ÜLKELER
Çinli turistlere göre, en misafirperver ülkeler ise, sırasıyla Güney Kore, Tayland ve Japonya. Çinli turistlere göre en misafirperver 10 ülke şu şekilde sıralanıyor:
1.Güney Kore
2.Tayland
3.Japonya
4.Singapur
5.Maldivler
6.Hong Kong
7.Tayvan
8.Fransa
9.Avustralya
10.Makao

‘BÜYÜK POTANSİYEL VAR’
Hotels.com Asya-Pasifik Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Abriham Chowdhry, bu yılın raporunun, ülkelerin büyük potansiyel sahibi olan Çin pazarına hazırlık yapması için önemli olduğuna işaret etti. Chowdhry, ‘’Bu yeni seyyahlar, seyahat etmekten gerçekten çok zevk alıyorlar. Daha gençler, para harcamayı daha çok seviyorlar ve ne istediklerini çok iyi biliyorlar.’’ şeklinde konuştu.

DİĞER BULGULAR
*Bir Çinli turist, 2014 yılında gerçekleştirdiği yurt dışı seyahatinde konaklama hariç günlük 536 dolar harcadı. Harcamaların büyük kısmını alışveriş, yeme-içme ve geziler oluşturdu. Çinli turistler, Yeni Zelanda, İsveç ve Arjantin’de, konaklamaya en çok para harcayan turistler oldu.
*Araştırmaya katılan 1.500 otelcinin yüzde 59’u, otellerinde 35 yaş altı Çinli turist sayısında bir artış gördüklerini ve bu trendin önümüzdeki yıllarda artmasını beklediklerini dile getirdi Bu artış, özellikle Asya Pasifik bölgesinde yüksek oldu; bu bölgedeki otelcilerin %78’i artış gördüklerini belirtti.
*Geçtiğimiz yıl, Çinli turistlerin %80’i, rezervasyonlarını internet üzerinden gerçekleştirdi. Bu rakam, bir önceki yıl %53 olarak gerçekleşmişti. Çinli turistlerin %50’si, yurt dışı tatillerini planlamak ve satın almak için mobil uygulamaları kullanıyor. Bu oran, bir önceki yıl yalnızca yüzde 17’ydi.

ZaferKaradag hakkında

www.harclik.net www.karya.biz www.gen-turk.com Email: zaferkaradag@gmail.com Cep / Whatsapp: +86-131-2753 7434 Skype / Wechat: zaferkaradag
Bu yazı Yazılarım kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.